Metal Life
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

Untitled Document
Felsefenin Disiplinleri Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
Kuzgun-i
HEVİ MEDIL!
HEVİ MEDIL!
Kuzgun-i


Yaş : 76 Kayıt tarihi : 24/08/08 Mesaj Sayısı : 346 Nerden : antalya

MesajKonu: Felsefenin Disiplinleri Felsefenin Disiplinleri Icon_minitimePaz Mart 01, 2009 8:25 pm

Deontoloji

Deontoloji, bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır.

İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.

Epistemoloji

Epistemoloji, bilginin doğası, kapsamı ve kaynağı ile ilgilenen felsefe dalıdır. Bilgi felsefesi olarak da adlandırılmaktadır.

İlk çağlarda Thales gibi filozoflar metafizik ile ilgileniyorlardı. Evrenin salt maddesinin bulunması temel bir amaç olmuştu. Ama bu konularda herkesin vardığı farklı fikirler, fikirler arasındaki çelişkiler filozofların insana, dolayısıyla akıl ve bilgiye yönelmesine yol açtı. Bu da insanın bilgilerinin doğruluğunun sorgulanmasına neden oldu. Böylece bilgi felsefesi doğmuş oldu.


Estetik

Estetik, değer teorisi ya da aksiyoloji adı verilen felsefenin bir dalıdır. Duygu ve beğeninin yargılanması olarak da geçen duyusal-duygusal değerleri inceler. Sanat felsefesi ile yakından ilişkilidir.

Güzel olan ve güzellik hakkında ya da güzelllik değeri ve güzellik yargısı felsefe tarihinde her zaman değerlendirmeler söz konusudur. Bu bağlamda hemen her felsefe eğiliminin epistemoloji, mantık ve etik bölümleri olması gibi genelde açık ya da örtük olarak estetik bir bölümü de olduğu söylenebilir.


Etik

Etik veya en yalın tanımıyla töre bilimi. Etik terimi Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir. Aksiyoloji dalı olan etik, felsefenin dört ana dalından biridir. Yanlışı doğrudan ayırabilmek amacıyla ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışır. Etiğin batı geleneği zaman zaman ahlâk felsefesi olarak da anılmıştır. Türkçe ahlâk bilimi olarak da anıldığı olmuştur. Ayrıca Türkçe'de etik sözcüğü ahlak sözcüğü ile eş anlamlı olarak da kullanılır. Halkin kendi kendine olusturdugu hic bir yazili metine dayanmayan kanunlara ETIK Kanunlari denir. İnsan davranışının etiksel temelleri her sosyal bilime yansır: antropolojide bir kültürün bir diğeriyle ilişkilendirilmesinde yer alan karmaşıklıklar yüzünden, ekonomide kıt kaynakların paylaştırılmasını içerdiği için, politika biliminde (siyaset bilimi) gücün tahsisindeki rolü nedeniyle, sosyolojide grupların dinamiklerinin köklerindeki yeri itibariyle, hukukta etik yapıların ilke ve kanunsallaştırılması nedeniyle, kriminolojide etik davranışı öven etik olmayan davranışı kötüleyen hali ve psikolojide de etik olmayan davranışı tanımlayış, anlayış ve tedavi edici rolüyle mevcuttur.

Etik sosyal bilimler dışında kalan çeşitli bilim dallarına da yayılmıştır. Örneğin biyolojide biyoetik adıyla, ekolojide ise çevresel etik adıyla önemli bir yer teşkil eder.

Analitik felsefede, etik geleneksel olarak üç ana alana ayrılır: Meta-etik, etıkNormatif etik ve uygulamalı etik.

Hukuk Felsefesi

Kendi içindeki her bir akımca farklı olarak tanımlanan ve içeriği oluşturulan hukuk felsefesi, felsefenin hukuka ilişkin bir alanıdır. Felsefenin temel dallarından bir olan aksiyoloji içindeki etik başlığına bağlanır. Temel problem alanları; hukukun kaynağı, amacı, adalet, mevcut hukuk düzenlerinin (pozitif hukuk) meşruiyeti vb. gibi ortaya konabilir. Ancak pozitivist yahut realist hukuk teorileri açısından bakıldığında bu tanımlamalar eksik hatta yanlış kalacaktır.

Hukuki pozitivizm, formel bir bakışla hukukun bir normlar sistemi olduğunu ve kaynağının da devlet olduğunu ileri sürmektedir. Dolayısıyla hukuku kendi içinde tutarlı ve anlamı belirlenmiş bir bütün olarak ortaya koymanın gerekliliği üzerinde durmaktadır. Yine felsefî pozitivizme paralel olarak adalet, hak, ahlâk gibi kavramların metafizik, spekülatif ve bilinemez (kimine göre yok) olduklarını dolayısıyla hukukun dışında tutulması gerektiğini ileri sürer. (Özellikle Kelsen)

Realist teori ise, bir yanıyla sosyolojik bir karakterdedir ve uygulamaya, mahkeme içtihatlarına büyük önem verir. Bu teoriye göre hukuk büyük ölçüde fiilen mahkemelerde cereyan eden şeydir ve yasa koyucunun rolü sanıldığı kadar büyük değildir.

Bunlardan önce ve spekülatif anlamda felsefe içinde değerlendirilebilecek asıl hukuk felsefesi akımı doğal hukuk yaklaşımıdır. Bu düşünce hukukun Tanrısal yahut akıl kökenli (ikisi arasında iktidar açısından önemli farklar vardır) olduğunu ve insan düşüncesinden bağımsız a priori değerlere dayandığını ileri sürmektedir. İnsan hukuku icad eden değil keşfeden konumundadır ve zaten yapması gereken tek şey de budur. Doğal hukuk en temel problem olarak adalet değerini ele alır. 20yy.da büyük önem kazanmış insan hakları düşüncesinin kaynağında da bu düşünce yer almaktadır.

Metafizik

Metafizik, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde kalan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır.

İncelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.

Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir. Metafiziğin konusu olmayan konular metafizik içine dahil edilmişlerdir. Yüzyıllarca metafiziğin içinde olan Din felsefesi, Aklın felsefesi, Algı felsefesi, Dil felsefesi ve Bilim felsefesi gibi konular kendi alt başlıkları altında incelenmeye başlanmıştır. Bir zamanlar metafiziğin konusu içinde yer almış konuların hepsinden söz etmek çok yer tutabilir.

Temel metafizik sorunları hep metafiziğin konusu olagelmiş konular olarak tanımlamak mümkündür. Bu sorunların ortak niteliği ise hepsinin ontolojik (varlıksal) sorunlar olmasıdır.

İlkeleri

- Varlıkların Birbirinden Kesin Olarak Ayrılması İlkesi
- Aşılmaz Sınıflandırmalar İlkesi
- Zıtların Karşıtlığı İlkesi



Ontoloji

Varlık bilimi. Temel sorunu varlığın ne olduğu olan felsefi disiplindir Ontoloji varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varoluş" ayrımını; "Varlık vardır." ve "Varlık yoktur." fikirlerini tartışır.

Aristoteles'e göre ontoloji varlığın mahiyetinde varlığın bilimidir veya varlıkların incelenmesidir. Ontoloji hangi varlık kategorilerinin daha temel olduğunu belirlemekle uğraşır ve bu kategorilerdekilerden hangilerinin var olduğunun söylenebileceğini sorar.

Değişik filozoflar temel varlık kategorileri için değişik listeler yapmışlardır. Ontolojinin temel sorunlarından biri "Temel varlık kategorileri nelerdir?" sorusudur.

Ontolojik sorulara bazı örnekler: 1 Varlık nedir? 2 Varoluş nedir? 3 Fiziksel nesneler nelerdir? 4 Bir fiziksel nesnenin var olduğu söylemini kanıtlamak mümkün müdür? 5 Bir nesnenin özellikleri veya ilişkileri nedir ve bunlar nesneyle nasıl ilişkilidir? 6 Var oluş bir özellik midir? 7 Bir nesne ne zaman yok olur, ne zaman değişir?

Siyaset Felsefesi

Siyaset Felsefesi, devlet, hükümet, siyaset, özgürlük, mülkiyet, meşrutiyet, haklar, hukuk gibi konular hakkındaki, bu kavramlar nedir, neden ihtiyaç vardır, bir hükümeti ne meşru kılar, devlet hangi özgürlükleri ve hakları neden korumalıdır, hangi biçimde kurumsallaşmalıdır, kanun nedir, vatandaşın devlete karşı yükümlülükleri nelerdir, bir hükümet yasal olarak neden ve nasıl görevden çekilmelidir gibi temel sorulara cevap arayan ve bu konuları felsefeden faydalanarak inceleyen sosyal bilim dalıdır.

Teoloji

Teoloji sözcük anlamı olarak tanrıbilim demektir. (Yunanca θεος, theos, "Tanrı", + λογος, logos, "bilim"), ilahiyat.

Bugün sıklıkla dini konular ile ilgilenen bilim anlamında kullanılmaktadır. Teoloji ile ilgilenen kişiye, teolog, ilahiyatçı veya tanrıbilimci denir. Dinsel yorumlama.

Modern öncesi dönemde kurulan pek çok üniversite kilise okulları manastır kurumlarından doğmuş olmalarından teoloji ortaçağlarda üniversitelerin temel araştırma alanlarının en ön sıralarında gelmekte ve teolojiye "Bilimlerin Kraliçesi" (The Queen of the Sciences) adı verilmekteydi. Bu önceliğinden ötürü bu okulların müfredatlarında kilise kanunları gibi dersler yer almakta ve bununla kiliseye hizmet edecek genç insanları yetiştirmeleri amaçlanmakta hatta bu üniversitelerin dua etme, vaaz verme veya ayinleri de içeren şapelleri (küçük kilise) de bulunmaktaydı.

Aydınlanmayla birlikte üniversiteler değişmeye ve ve hümanistik bir perspektifle farklı alanlardaki konuları öğretmeye başladılar. Teoloji artık ana konular arasında yer almıyordu ve üniversiteler, kurulu kiliselere din adamı yetirmenin dışında da amaçlar edinmeye başlamışlardı. Sonuç olarak teoloji, aynı konuyu ele alan diğer akademik disiplinlerden onun inancı içinden ele almasıyla ayrıldı. Çoğu Kilise Babası teologu "hakiki olarak dua eden" kişi olarak tanımlamaktadır, dindar olmayan teologlar bu görüşle uyuşmasa da teoloji aşağıdaki disiplinlerden ayırt edilmelidir;

Karşılaştırmalı din / Dini araştırmalar - Comparative religion / Religious studies
Din Felsefesi - Philosophy of Religion
Din Psikolojisi - Psychology of Religion
Dinler Tarihi - History of Religions
Din Sosyolojisi - Sociology of Religion
Tüm bu disiplinler dine hümanistik varsayımlarla yaklaşır ve teolojiden farklı olarak dini inanç ve deneyimin tek biçimliliğini (uniformity) öne sürerler.

Insan

İnsan, dik duruşa, görece gelişmiş bir beyine, soyut düşünme yeteneğine, konuşma (dil kullanma) kabiliyetine, alet kullanma ve üretme becerisine sahip primat türü. Biominal ismi `Homo sapiens`tir. Homo sapiens Latince "akıllı adam" veya "bilen adam" anlamına gelir. İnsan, hominoidea (insansılar) üst ailesinin hominidae (büyük insansılar) ailesine dahildir

Devlet Felsefesi
Hermeneuetik
(Konu veya kategori felsefede disiplin ismini alır)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.myspace.com/agonytr
Diabolus
Admin
Admin
Diabolus


Yaş : 53 Kayıt tarihi : 16/05/08 Mesaj Sayısı : 550 Nerden : İstanbul.

MesajKonu: Geri: Felsefenin Disiplinleri Felsefenin Disiplinleri Icon_minitimeSalı Mart 03, 2009 3:56 pm

Bayağı uğraşmışsın Ozan emeğine sağlık dostum Wink
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://turkishsteelrules.blogspot.com
Lynch666
Yeni Üye
Yeni Üye
Lynch666


Yaş : 30 Kayıt tarihi : 07/02/09 Mesaj Sayısı : 20 Nerden : Bazıları oraya cennet der bazılarıysa sonsuzluk bense hiclik derim

MesajKonu: Geri: Felsefenin Disiplinleri Felsefenin Disiplinleri Icon_minitimeCuma Mart 06, 2009 9:15 pm

.......

En son Lynch666 tarafından Paz Mart 08, 2009 8:08 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.lastfm.com.tr/user/Lynch666
Diabolus
Admin
Admin
Diabolus


Yaş : 53 Kayıt tarihi : 16/05/08 Mesaj Sayısı : 550 Nerden : İstanbul.

MesajKonu: Geri: Felsefenin Disiplinleri Felsefenin Disiplinleri Icon_minitimeC.tesi Mart 07, 2009 10:01 pm

Olsun oğlum o da birşey Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://turkishsteelrules.blogspot.com
Kuzgun-i
HEVİ MEDIL!
HEVİ MEDIL!
Kuzgun-i


Yaş : 76 Kayıt tarihi : 24/08/08 Mesaj Sayısı : 346 Nerden : antalya

MesajKonu: Geri: Felsefenin Disiplinleri Felsefenin Disiplinleri Icon_minitimePaz Mart 08, 2009 2:34 pm

ulan felsefe bölümü boş boş diye yakınıyordunuz genel olarak temel bilgileri koydum kendi fikirlerimi yazsam sayın admin direk kilit çöp hata konuyu siler hasta etmeyin adamı zaten vikipediden almasam kişilerin ürettikleri teoremleri aynı baslık altında farklı şekilde yorumlayamayacagıma göre,herneyse nihilist dostum felsefe dalını bitireyim ozaman kendimizden alıntı yaparız..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.myspace.com/agonytr
Lynch666
Yeni Üye
Yeni Üye
Lynch666


Yaş : 30 Kayıt tarihi : 07/02/09 Mesaj Sayısı : 20 Nerden : Bazıları oraya cennet der bazılarıysa sonsuzluk bense hiclik derim

MesajKonu: Geri: Felsefenin Disiplinleri Felsefenin Disiplinleri Icon_minitimePaz Mart 08, 2009 8:04 pm

Niye öle diyosun abi ben düşündüm konu bulamadım. zaten bende alıntı yapıyorum onu yapmak zaten bişey düşünmen yeter . Vikiden alman sorun deil benim için bende ordan alıyorum bir cok seyi Very Happy kusura bakma ya yanlıs anlasıldım .
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.lastfm.com.tr/user/Lynch666
Kuzgun-i
HEVİ MEDIL!
HEVİ MEDIL!
Kuzgun-i


Yaş : 76 Kayıt tarihi : 24/08/08 Mesaj Sayısı : 346 Nerden : antalya

MesajKonu: Geri: Felsefenin Disiplinleri Felsefenin Disiplinleri Icon_minitimePaz Mart 08, 2009 8:15 pm

senin anlaşılmamanı gerektiricek bişey yok ben seni kişisel olarakta tanıyorum zaten genç sorun degilde kızım sana söylüyorum gelinim sen anla hesabı bırak laf yerine gider..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.myspace.com/agonytr
Felsefenin Disiplinleri Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Metal Life :: 

Edebi Bölüm

 :: 

Felsefe

-